Terapia Durerii este o specializare care urmărește eliminarea suferinței, tratând astfel bolile ce au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care afectează sever calitatea vieţii. În plus, Terapia Durerii este o modalitate foarte importantă pentru diagnosticarea unor numeroase afecțiuni.
Terapia Durerii este o disciplină din ce în ce mai necesară în contextul în care prevalența afecţiunilor coloanei vertebrale este de aproximativ jumătate din populaţia României.
Incidența pacienţilor cu suferinţă cronică dureroasă este de 20% în Europa şi de 26% în SUA. Mai mult, 30% dintre pacienţii cu vârste între 45 – 65 de ani acuză durere cronică cu durată mai mare de un an!
Diagnosticarea cauzei este prima etapă a terapiei. Astfel, în mod obiectiv, specialiștii determină motivul durerii cronice (de multe ori foarte greu de explicat). Odată identificata cauza, urmează tratamentul efectiv, care poate varia, în funcție de gravitatea afecțiunii, de la metode minim invazive până la operații chirurgicale.
Durerea acuta
Durerea acuta se datoreaza, in general, unei leziuni acute sau unei boli bine identificate. Are un debut bine definit si o durata limitata si previzibila. Este insotitita de anxietate si semne clinice ale hiperactivitatii simpatice: tahicardia, tahipneea, hipertensiune, transpiratie, dilatarea pupilelor si paloare. Aceste semne sunt considerate caracteristice pacientului care ,,are evident durere”.
Daca durerea acuta indica progresia cancerului (sau pacientul crede asta), atunci ea poate fi insotita de depresie si retragere, simptome specifice, in general, durerii cronice.
Tratamentul este centrat pe boala acuta sau leziunea care cauzeaza durerea, cu sau fara utilizarea analgezicelor pe o perioada scurta de timp.
Durerea cronica
Durerea cronica rezulta dintr-un proces patologic cronic. Are un debut treptat sau slab definit, continua fara oprire si poate deveni tot mai severa. Pacientul prezinta depresie si retragere, si, pentru ca nu prezinta semen de hiperactivitate simpatico, adesea este catalogat ,,nu pare sa aiba dureri”. Pacientii cu durere cronica prezinta semne ale depresiei cu letargie, apatie, anorexie si insomnie. Modificarile de personalitate pot aparea datorita alterarii progressive a stilului de viata si a abilitatii functionale. Pentru pacientii cu durere cronica nonmaligna se spune ca durerii ii lipseste semnificatia pozitiva, pentru pacientii cu durere cronica data de cancer durerea nu numai ca nu prezinta niciun ,,inteles”, ci poate avea si implicatii negative in acceptarea prognosticului.
Durerea cronica asociata cancerului necesita tratamentul bolii de baza, cind este posibil, folosirea regulata a analgezicelor pentru controlul si prevenirea recurentei durerii si sprijin psihologic si social.
Tratamentul se face in functie de intensitatea durerii, conform scalei de analgezie OMS
durerea de intensitate mica (VAS: 1-3) – paracetamol, AINS
durerea de intensitate medie (VAS: 4-6) – codeina, dihidrocodeina, tramadol
durerea de intensitate mare (VAS: 7-10) – morfina, oxicodona, fentanil
La oricare din aceste medicamente se pot adauga coanalgezice:
antidepresive sau anticonvulsivante in cazul durerii neuropatice
antiinflamatorii steroidiene
bifosfonati
antispastice, etc.
Evaluarea clinica complea este o conditie esentiala a unui tratament reusit. Pentru fiecare durere in parte se stabilesc:
localizarea
iradierea
intensitate
caracterul (ex. arsura, lancinanta, surda, pulsatile, etc)
durata
factori declansatori
factori agravanti
factori care amelioreaza
impactul asupra activitatii, somului, starii psihice
efectele medicatiei anterioare
prezenta altor factori: psihologici, sociali, spirituali
Etiologia
afectiuni recuperare neurologie
afectiuni recuperare ortopedie traumatologie
afectiuni recuperare boli respiratorii
afectiuni recuperare reumatologie
adectiuni recuperare cardio-vasculara
Mecanism fiziopatologic
nociceptivă
neuropatică
mixtă
Existenţa sdr. dureroase specifice
Obiectivele pacientului vizând confortul şi funcţionalitatea
Componenta non fizică
Treptele standard in terapia durerii sunt:
Durere uşoară (0-3) TREAPTA I
AINS sau Paracetamol
Ex.Ibuprofen 400 -800 mg la 6-8ore
Paracetamol 500mg-1000 mg la 6 ore
Durere moderată (4-6) TREAPTA II
ORAL
Tramadol 50mg la 6-8 ore + Tramadol 50 mg prn pentru puseul dureros +
Metoclopramid 10 mg la 6-8 ore, 5-7 zile + laxativ
Sau
Dihidrocodeină 60mg la 12 ore + Codeină 15 mg prn pentru puseul dureros
+ Metoclopramid 10 mg la 6-8 ore 5-7 zile + laxativ
SUBCUTANAT ( Calea orală impracticabilă)
Tramadol 50mg sc la 6-8 ore + Tramadol 50 mg sc prn pentru puseul dureros + Metoclopramid 10 mg sc la 6-8 ore 5-7 zile + laxativ
DURERE SEVERĂ(7-10) TREAPTA III
PACIENT OPIOID NAIV (nu a avut anterior opioide în tratament)
ORAL
Pacient sub 65 de ani
Morfină cu eliberare imediată 10 mg la 4-6 ore (atenţie la funcţia renală) + Morfina 10mg prn pentru puseul dureros + Metoclopramid 10 mg sc la 6-8 ore 5-7 zile + laxativ
Pacient peste 65 de ani
Morfină cu eliberare imediată 5mg la 4-6 ore (atenţie funcţia renală) + Morfină 5mg prn pentru puseul dureros + Metoclopramid 10 mg sc la 6-8 ore 5-7 zile + laxativ
SUBCUTANAT
Dozele de morfină orală se divid la 2
PACIENT OPIOID TOLERANT (a avut opoid de treapta II la doza maximă)
Se calculează şi se administrează doza echivalentă de morfină, oxycodon, fentanyl
Ex Morfină retard 30mg la 12 ore plus morfina eliberare imediată 10mg prn pt puseu dureros+ laxativ
Indiferent de intensitatea durerii
se recunosc şi trateaza efectele adverse ale medicamentelor
se ia in considerare folosirea unui co-analgezic
se ofera suport psihoemoţional
se pot lua în considerare metodele non-farmacologice
Adresati-va cu incredere medicului dvs. curant pentru mai multe informatii!
PACIENTII NOSTRI
“profesionalism, amabilitate, eleganta, zâmbete și incurajari, devotament pt meserie si multe altele. felicitări tuturor, de la receptie pana la mansarda. mulțumiri speciale colectivului de la kineto, bazin si masaj. revenim cu siguranta si cu drag”
“Am mai fost la tratament mi-a placut”
“Ofera servicii de calitate memorabila. M-am simtit cu muti ani mai tanara la sfarsitul tratamentului. Pentru toate serviciile oferite, simti nevoia sa revii!”
“Serviciile de nivel european sunt asigurate de o echipa medicala bine pregatita .Terapiile balneare cu apa sarata si namol din Lacul Techirgiol sunt completate de proceduri cu laser, ultrasunete,kinetoterapie …”
“Condiții de cazare, masă și mai ales tratament, calitatea personalului medical.”
“Este super, vin aici de 4 ani, ma simt foarte bine dupa proceduri, va recomand sa veniti.”
“Am fost acum cativa timp in urma, cand am avut parte de cazare desavarsita,tratament medical profesionist, cu personal amabil si corectitudine maxima! Nota pt.Vraja Marii -9,5”