Este o terapie valoroasa in care se aplica jet de apa sub o presiune variabila, cu temperatura egala sau mai mare decat apa din baie.

Pacientul este asezat intr-o cada (care este dotata si cu hidromasaj simplu), cu apa la o temperatura intre 34-40 °C, iar terapeutul manevreaza capatul de dus la presiunea prestabilita, cu jetul inclinat oblic pe tegument la o distanta de 20-30 cm, incepand cu partea inferioara a corpului, in sensul circulatiei venoase pana la partea superioara,cu miscari longitudinale, evitand partile sensibile ale corpului.

Actiunea lui variaza in functie de temperatura apei folosite, de presiunea jetului si de forma de aplicare.

Duşul poate urmări relaxarea psihică şi a musculaturii după eforturi fizice, competiţii sportive, o zi de lucru la birou, oboseala dată de stres, căldură sau pentru refacerea si recuperarea mai multor afectiuni.

Efectele generale obtinute sunt: antialgice, tonifierea si relaxarea musculaturii, permiterea drenajului edemelor, stimularea circulatiei sanguine si digestia, dusul subacval fiind o forma de terapie, reglare si refacere.

Indicatiile dusului subacval:

  • edeme
  • algoneurodistrofia
  • suferintele reumatismale degenerative (in particular artroze ale articulatiilor mari)  sau inflamatorii (in afara puseelor)
  • suferinte discovertebrale, afectiuni periarticulare; musculo-tendinoase, hernii de disc operate, diverse sechele posttraumatice
  • suferinte neurologice (de tip periferic – poliomielita, poliradiculonevrita, mono sau polinevrite, surmenaj fizic si psihic, miopatii etc)